Kost och näring under graviditeten

Nedan följer kost- och näringsrekommendationer för den gravida kvinnan - dvs. sådant som är bra att ha i åtanke och komma ihåg.

Ett mångsidigt, hälsosamt och tillräckligt näringsintag under graviditeten säkrar fostrets utveckling och tillväxt samtidigt som det förebygger mammans välmående och hälsa. En bra kost håller även vikten stabilare och förhindrar onödig viktuppgång, som lätt kan uppkomma under en graviditet. Rätt kost kan även mildra obehagliga, men hos gravida rätt så vanliga besvär, som illamående, förstoppning och halsbränna. Det är även viktigt att dricka mycket vatten under graviditeten, speciellt i samband med träning, då det hjälper till med svettning och kroppens värmereglering.
Kosten under en graviditet bör vara mångsidig, eftersom vitamin- och mineralbehovet ökar till följd av förändringarna i kroppen. Äter man sedan tidigare regelbundet, mångsidigt och näringsrikt så krävs det inga större förändringar i kostväg. Är man däremot vegetarian eller vegan bör man vara extra uppmärksam på att få i sig tillräckliga mängder av alla nödvändiga näringsämnen. Energibehovet ökar märkbart först mot andra halvan av graviditeten, men endast med ca 300 kcal i dygnet, vilket i praktiken motsvarar ett litet mellanmål. Mer exakt ökar det dagliga energibehovet för en normalviktig, gravid kvinna med ca 85 kcal under första trimestern, 290 kcal under andra och med 480 kcal under den tredje trimestern. I vissa fall kan graviditeten av olika anledningar leda till minskad fysisk aktivitet, vilket i sin tur kan innebära att energibehovet inte ökar alls. Därför är det alltid enklast att låta viktuppgången vägleda energiintaget. Behovet av mineraler och vitaminer ökar mera än själva energibehovet, vilket i praktiken betyder att kosten bör ha högre näringstäthet än tidigare. Utrymme för livsmedel som innehåller s.k. ”tomma kalorier” minskar och den gravida kvinnan bör därmed dra ner på konsumtionen av godis, sötsaker och fet mat.

Naturell, fettfri kvarg med vitaminrika bär och en nypa hälsosam müsli är ett bra morgon- eller mellanmål - oberoende om man är gravid eller inte!

Som gravid är det viktigt att äta regelbundet, då det håller igång ämnesomsättningen och förebygger förstoppning. Små men regelbundna måltider passar bra under slutet av graviditeten också av den orsaken att babyn upptar för stort utrymme för att riktigt stora måltider skall kännas behagliga. En bra måltidsrytm innebär ett hälsosamt men stabilt morgonmål, en mångsidig lunch och en lätt men välbalanserad middag. Därutöver är det bra att inta 2-3 små mellanmål under dagen. För långa pauser mellan måltiderna kan i vissa fall öka illamåendet under graviditeten.

 

Vitaminer och mineraler

Grönsaker, bär eller frukt intas med fördel vid varje måltid, då de inte innehåller tomma kalorier men däremot rikligt med vitaminer, mineraler och fibrer. Ett dagligt intag på ett halvt kilo av rotfrukter, grönsaker, bär och frukt bör åtnjutas som gravid. Man kan även med fördel byta ut de mättade fetterna mot mjukare och hälsosammare varianter, då de existentiella fettsyrorna i mjuka fetter behövs för att utveckla fostrets nervsystem, syn och immunförsvar. Som gravid bör man även dra ner på salthalten i maten men öka järn- och kalciumintaget. Salt mat belastar njurarna och höjer blodtrycket samt ökar svullnaden speciellt under graviditetens slutskede. Järnbrist är vanligt under graviditeten, då behovet ökar mångfaldigt. För lågt hemoglobin tar sig uttryck i trötthet och illamående, vilket kan undvikas med hjälp av järntillskott och ett järnrikt näringsintag. Kött, fisk, spannmålsprodukter och grönsaker är goda järnkällor, som i kombination med C-vitamintillskott eller naturliga C-vitaminkällor som frukt och bär, håller hemoglobinet på en stabil nivå. Kalcium behövs för att bygga upp babyns skelett och uppehålla mammans. Mjölkprodukter i alla dess former är goda kalciumkällor. Fettfria produkter bör väljas framom produkter med hög fetthalt och för den laktosintolerante finns idag ett rikligt utbud av specialprodukter.

D-vitaminbehovet bör uppfyllas under graviditeten, då D-vitamin främjar upptaget av kalcium. Behovet av D-vitamin ökar under graviditeten och även om D-vitamin finns i rikliga mängder i bl.a. fisk, mjölkprodukter och margarin är det relevant att inta D-vitamin i tablettform för att trygga ett tillräckligt intag. 10 mikrogram D-vitamin om dagen i form av tillskott anses vara en lämplig dos. Vad man dock bör komma ihåg är att D-vitamin aldrig får överdoseras, eftersom ett för högt intag kan ge skadliga effekter. Folat- eller folsyreintaget bör även noggrant följas under graviditeten, då det påverkar mammans blodvärden och utvecklingen av fostrets nervsystem. En mångsidig och näringsrik kost, som innehåller rikligt med färska grönsaker, bär, frukter och fullkorn tryggar dock ett tillräckligt folatintag. 
 Svenska livsmedelsverket rekommenderar numera alla kvinnor, som planerar en graviditet, att i god tid (ca en månad innan befruktning) börja inta extra folsyra i tablettform á 400 mikrogram per dygn. Extra tillskott tas med fördel fram till graviditetsvecka tolv, då det minskar risken för att fostret ska utveckla ryggmärgsbråck. Därefter har folsyran ingen påverkan på fostrets utvecklande av ryggmärgsbråck längre, men folatintaget bör ändå pga. mammans ökade behov tryggas hela graviditeten ut genom näringsrik kost.

 Frukt och grönt är nyttigt! Ju färgrikare desto bättre!

Sötsaker, chips och skräpmat skall helst bytas ut mot hälsosammare alternativ under graviditeten och alkoholhaltiga drycker samt tobaksprodukter skall helt uteslutas under graviditet och amning, då såväl alkohol som nikotin överförs i bröstmjölken. Det är även bra att undvika lever och leverhaltiga produkter som gravid, eftersom lever innehåller stora mängder A-vitamin. Är man kaffedrickare bör man även se över intaget och dra ner på mängden koppar till högst tre om dagen, då stora mängder koffein inte anses hälsosamt under graviditeten. För stora mängder koffein misstänks kunna öka risken för tidiga missfall.

 

Rekommendationer gällande fisk och skaldjur

Det är bra att äta fisk två eller tre gånger i veckan, eftersom fisk och skaldjur är goda källor till vitamin D, jod och selen. Feta fiskar som sill, makrill och lax innehåller även omega-3-fett. En del fiskarter kan däremot innehålla en hel del gifter som kvicksilver, dioxin och PCB, därför är det extra viktigt som gravid att hålla koll på fiskintaget och de olika arterna.

Nedan följer en lista på fiskar och skaldjur man som gravid kan äta hur mycket man vill av:

Alaska pollock
Ansjovis
Blåmusslor
Fiskbullar
Fiskpinnar
Flundra
Hoki
Hummer
Kolja
Krabbans vita kött
Kräftor
Kummel
Odlad lax
Lutfisk
Makrill
Pangasiusmal
Pilgrimsmusslor
Räkor
Rödspätta
Sardiner
Sej
Sik (men inte från Vänern)
Sill (även inlagd)
Tilapia
Tonfisk på burk
Torsk


Följande fiskar bör däremot undvikas under graviditeten (eller ätas max 2-3 gånger per år)

Abborre
Gädda
Gös
Haj
Lake
Rocka 
Svärdfisk
Stor hälleflundra
Tonfisk - färsk/fryst
Strömming/Sill från Östersjön
Vild lax och öring från Östersjön, Vänern, Vättern
Sik från Vänern
Vild Röding från Vättern 

(Listan är hämtad från Svenska Livsmedelsverket)                                                                                                                                                       
Fisk och mjölkprodukter är bra, men man bör se över hurudan fisk och ost man äter, eftersom en del arter/sorter ökar risken för infektioner. Tonfisk på burk, mager grädd- och smältost är dock helt säkra alternativ!

 

Livsmedel som bör undvikas helt

Under graviditeten dämpas immunförsvaret till följd av de kroppsliga och hormonella förändringarna, vilket innebär att mamman blir mera känslig för olika sorters infektioner. En del livsmedel skall man under graviditeten helt avstå från pga. den förhöjda infektionsrisken. Pastöriserad mjölk, vanlig hårdost och smältost kan man äta utan problem. Mjuka och halvmjuka dessertostar och mögelostar, som exempelvis Camembert, Brie och Gorgonzola, skall man däremot helt utesluta ur kosten. Även kittostar som Livarol och Vacherol ökar risken för infektioner. Andra livsmedel som skall undvikas helt under en graviditet är råa skaldjur, gravad fisk (förutsatt att den inte är helt nygravad), kall- och varmrökt fisk (framförallt vakuumförpackad), kött som inte upphettats som råbiff samt kallrökt och gravat kött.

 

Tips för den som behöver äta mindre eller mer

Ibland kan det vara nödvändigt att antingen minska eller öka matintaget under graviditeten beroende på utgångsläge och hur viktuppgången framskrider. Om man behöver dra ner på det totala energiintaget kan man med fördel använda mindre matfett och byta ut feta pålägg mot lättare alternativ, minska portionsstorleken en aning, använda magra ost- och mjölkprodukter, dricka ett extra glas vatten då suget slår till, äta frukt istället för sötsaker och välja grovt bröd med hela korn och frön för längre mättnadskänsla. Ifall problemet är ett för lågt energiintag i förhållande till förbrukningen kan man däremot äta ett extra mellanmål, äta nötter och torkad frukt som godis (nyttigt men ändå gott och energirikt), tillsätta lite extra olja (gärna rapsolja) i såser och dressingar, använda sig av oliver och avokado i maten, öka portionsstorleken av pasta, ris, potatis och baljväxter eller alltid äta fullkornsbröd till maten.

Viktuppgång i samband med graviditeten

Under graviditeten ökar mammans vikt successivt. Viktökningen under den första trimestern är långsam i förhållande till den andra och tredje trimestern, då vikten ökar snabbare men konstant, medan vikten mot slutet av den tredje trimestern återigen saktar in en aning. Hur mycket man ökar i vikt under graviditeten varierar från kvinna till kvinna; faktorer som den blivande mammans BMI, ålder och levnadsvanor påverkar den totala viktuppgången. Hur mångte graviditeten (första, andra osv.) kvinnan genomgår har också visat sig spela in till viss del. Rekommendationerna för en optimal viktuppgång som gravid har varierat genom åren, men idag brukar läkare och barnmorskor rekommendera en målviktökning på tolv kilo och räknar allt mellan åtta och sexton extrakilon som normalt. Det är högst olämpligt att banta som gravid, men man bör tänka över sina levnadsvanor och se till att äta hälsosamt och motionera lagom mycket, eftersom en kraftig viktökning ofta beror på att man äter fel och rör sig för lite.
 
År 1990 utfärdades i USA optimala viktökningsrekommendationer för underviktiga, normalviktiga och överviktiga blivande mammor. Underviktiga (kvinnor med ett BMI under 20) bör enligt rekommendationerna öka 12,5-18 kilo under graviditeten och normalviktiga (kvinnor med ett BMI på 20-26) 11,5-16 kilo. Överviktiga, dvs. kvinnor med ett BMI på 26-29, skall enligt dessa rekommendationer hålla viktökningen under graviditeten på endast 7-11,5 kilo medan feta kvinnor (BMI ≥ 29) nog bör öka i vikt ca 7 kilo, men inte mycket mer. Någon övre viktökningsgräns för feta, blivande mammor angavs inte, då ämnet undersökts för lite vid tidpunkten för riktgivningarna. Idag finns däremot tillräckligt med kunskap om viktökning under graviditeten hos feta personer, för att man skall kunna slå fast att en viktökning på 7 kilo eller till och med mindre är till fördel för såväl mammans som babyns hälsa.

Om du är osäker eller har frågor - kontakta din barnmorska eller hälsovårdare för personlig rådgivning gällande viktuppgång!

 

Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes är en blodsockerstörning, som beror på att kroppen producerar för lite insulin i förhållande till den insulinresistens som utvecklas under graviditeten. Graviditetsdiabetes hos mamman kan leda till att fostret växer sig ohälsosamt stort, men kvinnan löper också en stor risk att att insjukna i diabetes typ 2 efter avslutad graviditet. Riskfaktorer för att insjukna i graviditetsdiabetes är övervikt före graviditetens början, hög viktökning under graviditeten, hög ålder hos den blivande mamman, att tidigare barn fötts makrosomiska (dvs. ovanligt stora) och diabetes typ 2 hos nära släktingar.